Vrouwenhart Zorg in Oost Nederland | Ludwig Kliniek opent een tweede vestiging in Raalte

img-5

Ludwig Kliniek opent een nieuwe vestiging in Raalte

Een paar jaar geleden werd Ludwig Kliniek in Bedum geopend. In dit cardiologiecentrum kunnen patiënten terecht voor laagdrempelige cardiologische zorg. Er is ook speciale aandacht voor het vrouwenhart. Cardioloog Marieke Ludwig neemt ruim de tijd naar de patiënt te luisteren. Binnen de community van Hart in Shape horen we hier enthousiaste verhalen over. Inmiddels is een tweede vestiging van Ludwig Kliniek geopend in Raalte. Cardioloog Daisy Marie Bouma-van Westing ontvangt hier patiënten.

Maxine Bosman en Annemiek Hutten kregen een rondleiding in de nieuwe kliniek. En konden meteen wat vragen stellen aan de cardiologen.

img-6

Waarom hebben jullie deze vestiging in Raalte geopend?

Marieke: “In onze vestiging in Bedum werd de aanloop zo groot dat we onderhand een wachtlijst hadden. Mensen moesten een paar weken wachten tot ze bij ons terecht konden. Dat vinden we niet wenselijk, daarom zijn we op zoek gegaan naar een tweede locatie. We zijn op Raalte uitgekomen omdat dit pand precies aansloot op wat we zochten.”

Daisy Marie: “Dit pand heeft, net als dat in Bedum een huiselijke uitstraling,  waardoor patiënten zich sneller op hun gemak voelen. Verder is het goed te bereiken met de auto. En ook met openbaar vervoer; er stoppen twee bussen vlakbij de kliniek. En mocht iemand echt problemen hebben om hier te komen, dan kunnen we altijd nog een andere oplossing bedenken.”

 

Wat hebben jullie te bieden wat reguliere ziekenhuizen niet te bieden hebben?

Marieke: “We nemen meer tijd voor de patiënt. Vooral bij vrouwenhart-klachten is het belangrijk om goed naar het verhaal van de patiënt te luisteren. Het verhaal is het startpunt van de je diagnose. Hoe duidelijker dat is, hoe beter je kunt bepalen of een aanvullend onderzoek nodig is. En in veel gevallen is dat niet eens nodig.”

“Als je goed naar de patiënt luistert, dan is aanvullend onderzoek vaak helemaal niet nodig.”

Welke onderzoeken kunnen jullie hier doen?

Daisy Marie: “We doen hier de basisonderzoeken, zoals een echo en een fietstest. Voor bijvoorbeeld hartkatheterisaties of CT-scans werken we samen met het Isala Zwolle. En voor specialistische tests, zoals coronaire functietesten, kunnen we doorverwijzen naar het Medisch Centrum Leeuwarden, het UMC Utrecht en het Sint Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein.”

img-9

Marieke: “De aantallen patiënten die we doorverwijzen vallen erg mee. We verwijzen eens in de paar weken een patiënt door. Als je goed naar de patiënt luistert, dan is zo’n onderzoek vaak helemaal niet nodig.”

Daisy Marie: “Ik kan me nog goed mijn eerste patiënt met coronaire vaatdysfunctie herinneren. We hebben toen uitgebreid overlegd en zijn toen met diltiazem[1] begonnen. Die patiënt was daarna van haar klachten af. Zo’n patiënt blijft je altijd bij.”

“Met diltiazem was die patiënt van haar klachten af. Zo’n patiënt blijft je altijd bij.”

Krijgen jullie ook veel patiënten voor een second opinion?

Marieke: “We krijgen best wel wat patiënten voor een second opinion. Vaak willen ze alleen maar dat er wat beter naar hen geluisterd wordt. Of dat je een goede uitleg geeft, zodat de patiënt begrijpt wat ze heeft. Dat geeft veel geruststelling. En dan hoeft zo’n patiënt niet altijd meer onder behandeling te blijven. Bij sommige patiënten kun je dan zeggen: ‘Ik hoef u nog maar eens per jaar te zien.’”

 

Jullie hebben speciale expertise in het vrouwenhart. Zijn mannen hier ook welkom?

Marieke: “Jazeker. Als we een grove indeling maken, dan kunnen we zeggen dat een derde deel van onze patiënten bestaat uit vrouwen. Dat kunnen vrouwen met vrouwenhart-problematiek zijn, maar het kunnen ook ‘gewone’ hartproblemen zijn. Een derde deel bestaat uit mannen. Dat kunnen mannen met ‘klassieke’ hartklachten zijn, maar de laatste tijd zien we ook steeds vaker mannen met ‘vrouwenhart’-klachten. En een derde deel bestaat uit patiënten die voor een second opinion komen.”

 

Hoe zit het met de vergoeding van jullie behandelingen?

Marieke: “We leveren specialistische zorg. Dat wil zeggen dat de kosten geheel of gedeeltelijk in aanmerking komen voor vergoeding van de zorgverzekeraar. De vergoeding verschilt per verzekeraar, en het ligt ook aan het type verzekering dat je hebt. Dat je soms niet alles vergoed krijgt, heeft er ook mee te maken dat wij meer tijd voor de patiënt willen uittrekken. Dat is een bewuste keuze van ons, want die extra tijd leidt ook weer tot betere zorg voor de patiënt.”

[1] Diltiazem verwijdt de bloedvaten, verlaagt de bloeddruk, verbetert de zuurstoftoevoer naar het hart en beïnvloedt de hartslag. Het wordt o.a. voorgeschreven bij patiënten met coronaire vaatdysfunctie.

img-10
Dr Marieke Ludwig & dr Daisy Marie Bouma- van Westing voor hun nieuwe pand in Raalte

Marieke Ludwig is cardioloog sinds 2010, en oprichter van Ludwig Kliniek. Als cardioloog is zij opgeleid in het Sint Antonius ziekenhuis Nieuwegein. Daarna heeft ze als cardioloog o.a. gewerkt bij CardiCare in Blaricum, het Medisch Centrum Leeuwarden en HeartLife Klinieken, waar ze samenwerkte met Janneke Wittekoek. Ook heeft zij de opleiding tot verzekeringsarts gevolgd, en heeft ze een aantal jaren als verzekeringsarts gewerkt

Daisy Marie Bouma-van Westing is mede-eigenaar van Ludwig Kliniek Raalte. Ze werkt sinds 2020 als cardioloog. De afgelopen jaren werkte zij als cardioloog bij Prescan in Baarn en bij Ludwig Kliniek in Bedum. Haar opleiding als cardioloog deed ze HagaZiekenhuis in Den Haag. 

Tekst:  Annemiek Hutten | Het Vrouwenhart Spreekt & Maxine Bosman | Hart in Shape

Vanaf dit moment zijn patiënten al welkom in de Ludwig Kliniek Raalte. De kliniek wordt officieel geopend op 8 maart 2024. Extra leuk is het dat Maxine Bosman (oprichter van Hart in Shape) én mede-auteur van dit artikel) de officiële opening mag doen.

img-11

Share this post

Upcoming Events