Ruim 10 jaar lang zocht Carin (41) naar de oorzaak voor haar gezondheidsklachten. Ze bleek een aangeboren hartafwijking te hebben.

img-5

Eindelijk duidelijkheid na 10 jaar zoeken en onzekerheid

"Luister goed naar de signalen van je eigen lichaam, kom voor jezelf op en neem actie!"

In 2022 heeft Carin een openhartoperatie ondergaan. Voorafgaand is ze 10 jaar lang van het kastje naar de muur gestuurd. Ze heeft vele artsen gezien, diagnoses en medicijnen gekregen die uiteraard niets aan de klachten deden en haar bloeddruk bleef hoog. Aan haar huisarts had ze niets, hij nam haar niet serieus.

Hartruis

Uiteindelijk trof ze een oplettende internist die een hartruis hoorde. Ze werd direct doorgestuurd naar een cardioloog, waarna de echo die ze onderging uitwees dat ze een aangeboren hartafwijking heeft, ook wel een bicuspide aortaklep genoemd. Dat betekent dat je aortaklep niet drie slippen heeft, maar slechts twee.

Eind 2021 verslechterd haar gezondheid en wordt ze onwel op haar werk. Er volgt weer een echo waaruit blijkt dat de vernauwing in de aortaklep is toegenomen. De enige optie is een openhartoperatie, waarbij de aortaklep vervangen wordt door een mechanische klep en de aorta ascendens vervangen wordt door een prothese. Een zware operatie. Ze heeft een paar dagen nodig gehad om dit nieuws door te laten dringen, al was het alternatief nog maximaal twee jaar te leven. Ze besliste direct dat ze voor een operatie wilde gaan, maar het was nogal een boodschap die ze te verwerken kreeg.

Door het vertrouwen in de cardioloog en chirurg is Carin heel ontspannen de operatie in gegaan en is de ingreep haar meegevallen. Het vooruitzicht naar het grote litteken vond ze erg heftig, maar is nu een teken van trots. Ze heeft veel steun aan haar familie en vrienden, ook voor hen is het een spannende tijd geweest.

Hartrevalidatie

Carin heeft erg veel gehad aan haar revalidatietraject in het UMC Utrecht, het sporten met gelijkgestemden, het praten met de medisch maatschappelijk werkster en de trainingen. Het heeft haar geholpen met de verwerking van alles wat ze heeft meegemaakt. Ze raadt het iedereen aan te doen, want je wordt onder begeleiding uitgedaagd om net iets verder te gaan dan je denkt te kunnen.

Sinds de operatie is er een compleet nieuwe wereld voor haar open gegaan, een life changing event. Ze heeft weer zin in het leven! Ze werkt weer, nog niet fulltime, maar het gaat wel steeds beter en ze heeft meer energie dan ooit.

Dankbaar voor de tweede kans

Haar advies: geef jezelf de tijd, revalideer op je eigen tempo en alles komt zoals het komt. En heel belangrijk: luister goed naar de signalen van je eigen lichaam, kom voor jezelf op en neem actie.

Waar ze nog wel eens tegenaan loopt, is dat mensen zeggen: ‘wat zie je er goed uit’. Van binnen voelt dat soms anders. Dealen met dit stukje onbegrip is dat best lastig, want het is niet zichtbaar.

Ondanks alle strijd die ze heeft geleverd, heeft Carin een 2e kans gekregen. Ze is elke dag dankbaar voor wat haar gegeven is. Door deze operatie ligt een nieuwe toekomst voor haar open! Ze is voor het eerst weer op vakantie gegaan en heeft het vertrouwen in haar lijf teruggewonnen.

interview: Tanja Schols

Benieuwd naar de verhalen van andere vrouwen?

Share this post

Upcoming Events