Samenvatting
    Voeg een kop toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

    Hartklachten bij vrouwen. Wat iedereen hierover zou moeten weten!

    Hartaandoeningen bij vrouwen worden helaas nog vaak gemist. Iedere dag overlijden er gemiddeld 57 vrouwen in Nederland aan hart of vaatklachten. Er overlijden zelfs meer vrouwen dan mannen dat aan hartklachten. Dit aantal zou een stuk lager kunnen zijn wanneer iedereen, zowel artsen als vrouwen zelf, beter de symptomen van hartklachten weten te herkennen. Want deze klachten presenteren zich in de helft van de gevallen anders dan bij de meeste mannen.

    We kennen allemaal de scenes uit films en series wel. Iemand krijgt een hartinfarct, veelal is het een man, grijpt naar zijn borst en raakt buiten bewustzijn. Het is niet raar dat we hierdoor een bepaald beeld hebben van hoe een hartinfarct er uit zou ziet. Maar dat dit beeld lang niet altijd strookt met de realiteit blijkt wel uit de praktijkvoorbeelden van miljoenen vrouwen wereldwijd. En hier gaat het vaak mis en worden veel klachten niet herkend als hartklachten.

    Het aantal mensen met een hart- of vaatziekte neemt toe. Ook onder jonge vrouwen.

    Hart- en vaatziekten kennen geen leeftijd. Het kan iedereen op ieder moment overkomen. Waar vrouwen met name rondom de overgang een groter risico lopen doordat het beschermende oestrogeen gehalte daalt, neemt ook het aantal jongere vrouwen met hart- en vaatklachten steeds meer toe. Want wanneer je al tijdens je zwangerschap een hogere bloeddruk hebt, of te maken kreeg met een zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie)/ HELLP syndroom) is het risico op het ontwikkelen van hart- of vaatproblemen groot.

    Maar vooral onze moderne tijd en leefstijl is een serieuze vijand geworden. Een vijand die ook steeds meer jongere slachtoffers maakt…

    Hart- en vaatziekten zijn in veel gevallen te voorkomen

    Het goede nieuws is dat in heel veel gevallen (zo’n 80%) hart- en vaatziekten te voorkomen zijn! Een groot deel van de risicofactoren heb je namelijk zelf in de hand. Uit een recent wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat het aantal jonge vrouwen dat getroffen worden door hart -en vaatziekten veelal dezelfde risicofactoren hebben; overgewicht, diabetes type 2, roken en langdurige stress.

    Erfelijkheid speelt uiteraard ook een belangrijke rol. Wanneer hart of vaatklachten in jouw directe familie voorkomen is er een kans dat je erfelijk belast bent. Maar gelukkig is hier, met name in de laatste jaren, meer kennis over en kan dit vaak middels een bloedtest onderzocht en behandeld worden.

    Welke symptomen kunnen naast pijn op de borst óók signalen zijn voor hartklachten?

     Hartklachten presenteren zich vaak met de bekende pijn of druk op de borst klachten. Maar wist je dat bijna de helft van de vrouwen die een hartinfarct hebben geen pijn op de borst heeft? Het is dus goed te weten op welke signalen je moet letten.

    Dit zijn de meest voorkomende klachten:

    • Pijn/ kramp in de nek of tussen de schouderbladen
    • Pijn in de kaak of kaken (wordt vaak verward met tand of kiespijn)
    • Duizeligheid
    • Een onverklaarbare extreme vermoeidheid
    • Krampen in de linker of rechter bovenarm
    • Misselijkheid
    • Hevig transpireren
    • Een zwaar of strak gevoel of kramp rondom de borststreek. Let op: in sommige gevallen lijkt op maagklachten of slokdarm krampen.

    Deze klachten kunnen natuurlijk ook een andere, soms een meer onschuldige oorzaak hebben, maar ze kunnen óók op hartklachten wijzen. Het is daarom goed hier alert op te zijn en ze te laten onderzoeken.

    Wat zijn de belangrijkste risicofactoren:

    • Hoge bloeddruk
    • Diabetes
    • Hoog cholesterol
    • Overgewicht / obesitas
    • Langdurige stress
    • Roken
    • Te weinig beweging
    • Ongezond voedingspatroon
    • Erfelijkheid
    • Hormonaal gerelateerde factoren zoals de overgang, een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap, zwangerschapsvergiftiging of migraine (tijdens de puberteit)

    Time is Muscle!

    Vrouwen zijn geneigd wat minder goed voor hun zelf te zorgen dan dat ze dat voor anderen doen. En daardoor wachten veel vrouwen vaak te lang af met naar de huisarts te gaan. Of vullen een verklaring voor hun klachten zelf al in. Maar als het gaat om hartklachten is time echt muscle. Letterlijk! Want hoe langer we wachten hoe ernstiger de problemen kunnen worden. Maak jezelf en jouw gezondheid belangrijk.

    Herken daarom de signalen die op hartproblemen kunnen wijzen, want deze kennis redt levens!

     

    Veelgestelde Vragen

    Wat zijn de meest voorkomende hartklachten bij vrouwen?

    Bij vrouwen kunnen hartklachten zich anders uiten dan bij mannen. Vaak ervaren vrouwen vage klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, misselijkheid of pijn in de bovenrug, kaak of maagstreek. Dit maakt herkenning soms lastig. Het is belangrijk om alert te zijn op subtiele signalen van het lichaam.

    Vrouwspecifieke risicofactoren zijn onder andere hormonale veranderingen, zoals tijdens de overgang, zwangerschap, of door het gebruik van hormonale anticonceptie. Daarnaast spelen auto-immuunziekten, een hogere stressgevoeligheid, en bepaalde vormen van diabetes een grotere rol bij vrouwen.

    De symptomen bij vrouwen zijn vaak minder typisch dan de bekende ‘klassieke’ hartklachten zoals hevige pijn op de borst. Hierdoor worden ze soms niet als urgent herkend. Bovendien bestaat er nog steeds een verschil in hoe mannen en vrouwen in medische studies worden onderzocht, wat tot minder specifieke kennis leidt.

    Een gezonde leefstijl verkleint het risico op hart- en vaatziekten aanzienlijk. Dit omvat een gebalanceerd dieet, voldoende beweging, stressvermindering, en niet roken. Onze website biedt diverse gezonde recepten en leefstijltips om hiermee aan de slag te gaan.

    Tijdens de overgang neemt de productie van oestrogeen af, wat een beschermend effect heeft op het hart. Hierdoor stijgt het risico op een verhoogde bloeddruk, slechte cholesterolwaarden, en hartklachten. Regelmatige controles bij een arts zijn in deze levensfase extra belangrijk.

    Stress heeft een directe invloed op de gezondheid van het hart. Vrouwen ervaren vaak chronische stress door werk, gezin of mantelzorgtaken. Dit kan leiden tot een verhoogde bloeddruk, hartritmestoornissen, en zelfs een aandoening zoals het ‘gebroken hart-syndroom’. Ontspanning en mindfulness kunnen hierbij helpen.

    Bij klachten zoals pijn op de borst, kortademigheid of onverklaarbare vermoeidheid is het belangrijk direct medische hulp te zoeken. Hoe sneller een diagnose wordt gesteld, hoe beter. Op onze website vind je meer informatie over wat te doen bij een hartinfarct.

    Op onze website Hartinshape.nl vind je uitgebreide informatie, blogs van ervaringsdeskundigen, en gezonde recepten die bijdragen aan een hartvriendelijke leefstijl. Bezoek ook onze netwerkcommunity voor steun en tips van anderen met soortgelijke ervaringen.

    Praat mee in onze forums

    Privé

    Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen