Van Bankier naar Hartpatiënt. Het verhaal van Nancy Evers

Nancy werd met een paracetamol naar huis gestuurd. Haar hartklachten zouden tussen haar oren zitten

Nancy’s persoonlijke leven en carrière werden in 1 klap overhoop gegooid nadat bleek dat ze een gevaarlijke hartaandoening had. Op de eerste harthulp werd haar 6 cm grote aorta aneurysma gemist en is ze met een paracetamol naar huis gestuurd. In het ziekenhuisverslag stond zelfs nog beschreven dat de pijn -tussen haar oren- zou zitten. (Helaas een typisch fenomeen bij niet herkende hartklachten bij vrouwen…)

Ook haar verhaal illustreert wederom waarom het zo ontzettend hard nodig is om de boodschap te blijven verkondigen. Want haar hartverhaal staat helaas niet op zichzelf en is een van de vele voorbeelden van hartklachten die gemist werden met heftige consequenties en een lange nasleep tot gevolg. 

Maar Nancy heeft het overleefd! En niet alleen dat, ook heeft ze het haar missie gemaakt om haar ervaringsverhaal te blijven vertellen. Voor zolang als dat nodig is. Als boodschap voor andere vrouwen. Haar verhaal al menig maal gepubliceerd, onder andere in het (werk)boek Het Vrouwenhart van dr. Janneke Wittekoek.

Nancy en ik zijn via LinkedIn met elkaar in contact gekomen en tijdens een fijn telefoongesprek met haar bleek dat wij naast gemiste hartklachten ook andere overeenkomsten hebben. Beiden willen we graag met het negatieve van onze aandoening iets constructiefs en positiefs doen voor andere hart- en vaatpatienten, we gaan beiden voor kwaliteit van leven in plaats van kwantiteit en laten ons daarbij niet (of in ieder geval niet lang..) door tegenslagen uit het veld slaan. 

Toch heeft Nancy een behoorlijk lange weg moeten afleggen om tot dit punt te komen, maar deze sterke en positief ingestelde kanjer is een krachtpatser! En op – Hart in Shape – deelt ze nogmaals graag haar verhaal.

“ Na mijn open hartoperatie dacht ik dat mijn leven ophield. Ik kon niets meer en wilde ook niets meer. Maar nu weet ik dat niets onmogelijk is ”

Weggestuurd met een paracetamol

Nancy is 47 jaar als zij rond de kerstdagen een vreselijke pijn op haar borst en in haar nek krijgt. Ook heeft ze al langere tijd last van een hevige vermoeidheidsklachten.

Omdat de klachten maar blijven aanhouden is ze naar de Eerste Hart Hulp gegaan. Helaas is er daar alleen de focus gelegd op een hartinfarct en omdat de bloeduitslagen hiervoor negatief waren, werd ze weer naar huis gestuurd. 

Er was niets met haar hart aan de hand en de pijn zou “tussen haar oren zitten” was de conclusie van de dienstdoende arts. Ze moest maar paracetamol voor de pijnklachten nemen. Maar haar klachten verdwenen niet met een pijnstiller. En na bijna een jaar ermee rond te hebben rondgelopen vond haar man het welletjes en “trakteerde’ hij haar op een onderzoek bij Prescan.

 

Wandelende tijdbom

Dat het bezoek aan Prescan haar leven zou redden had Nancy op dat moment niet kunnen vermoeden. Want uit het onderzoek bleek dat ze een 6 cm groot aorta aneurysma had (een verwijding van de grote lichaamsslagader) die ieder moment had kunnen knappen! 

Enkele weken na deze diagnose onderging Nancy hiervoor een zware open hartoperatie. Ook is haar aortaklep vervangen voor een mechanische klep en werd er, in verband met geleidingsproblemen, een pacemaker geïmplanteerd.

 

Van bankier naar hartpatiënt

Hierna stond haar leven zoals Nancy het kende volledig op z’n kop. Naast zich lichamelijk een wrak te voelen, terwijl ze altijd zo sportief was, verloor ze na 25 jaar ook nog eens haar baan als bankier. Het gevoel om op je 47e professioneel uitgerangeerd te zijn heeft er dan ook flink ingehakt.

Maar de powervrouw in Nancy herpakt zich. Na de hartrevalidatie is ze onder begeleiding van een fysiotherapeut hard gaan werken aan haar herstel en weet het vertrouwen in haar lichaam terug te vinden.

“ Blijf luisteren naar je eigen lichaam en blijf het tegelijkertijd ook uitdagen. Jouw lichaam is zó sterk! ”

Een positieve instelling en een hele hoop veerkracht

Hoe sterk haar lichaam wel niet is, bewijst de halve marathon van Amsterdam die ze een aantal jaar later loopt. Op eigen kracht rent deze dame maar mooi even 21 kilometer als hartpatiënt!

De lange reis die ze voor die overwinning af moest afleggen was het volgens haar meer dan waard.

Ook het werk heeft Nancy gaandeweg weer opgepakt. Eerst met diverse vrijwilligers functies en inmiddels heeft ze weer een leuke betaalde baan gevonden. Daarnaast heeft ze haar AED certificaat behaald waarmee ze inmiddels al 8 mensen gereanimeerd heeft!

Met haar positieve instelling en veerkracht heeft Nancy weer plezier in het leven en is zich bewust van hoe anders het ook had kunnen aflopen. Maar deze weg heeft ze natuurlijk niet zonder slag of stoot afgelegd. Ze vertelt dat ze dacht dat na haar hartoperatie haar leven ophield. Deze ingrijpende gebeurtenis kwam nog eens bovenop een nare jeugd en een poging tot aanranding. Psychisch zat Nancy er behoorlijk doorheen en had nergens meer plezier in.

En hoewel ze veel gehad heeft aan de hartrevalidatie na haar operatie, heeft zij de begeleiding bij de mentale verwerking wel gemist in het natraject. Juist hier had Nancy enorm veel behoefte aan op dat moment.

 

Op eigen kracht de regie teruggepakt

Maar powervrouw als ze is besloot Nancy, op een moment in haar leven dat ze eigenlijk helemaal niet meer verder wilde, het heft in eigen handen te nemen. Samen met haar man is ze begonnen aan een persoonlijk ontwikkelingstraject met behulp van de bekende Amerikaanse lifecoach Tony Robbins. Dit heeft er niet alleen toe geleid dat ze zichzelf weer helemaal hervonden heeft, maar is inmiddels zelf ook opgeleid tot lifestyle coach. “Ik heb hierdoor de tools zodat ik zowel met mijn hoofd als met mijn lichaam verder kan.” “Het heeft mij ontzettend geholpen en mijn blik op veel dingen veranderd en verbreed.” 

En die kennis deelt Nancy nu met andere vrouwen. Als coach én ervaringsdeskundige.

Wil je reageren op het verhaal van Nancy of jouw eigen ervaring delen? Dat kan door onder deze blog een reactie achter te laten of een email te sturen naar info@hartinshape.nl

Share this post

Aankomende evenementen