Linda (43) “In het ziekenhuis bleek ik 2 hartinfarcten te hebben gehad veroorzaakt door een SCAD”

img-5

Linda stond vol in het leven. Maar vanuit het niets stond alles ineens volledig op z’n kop.

Linda is getrouwd met Arnoud en heeft twee dochters, Lotte en Sofie en een hond. Ze heeft een fijne baan, is betrokken bij de school van haar kinderen en is sportief. Ze doet aan yoga, hardlopen en bootcampen. Kortom, een bezige bij. Dat alles van het een op andere moment volledig zou veranderen, daar had ze geen moment op gerekend. En omdat dit ook andere vrouwen kan overkomen deelt ze met Hart in Shape graag haar verhaal.

De klachten kwamen plotseling opzetten

Op een avond gaat Linda bij een vriendin langs en ineens voelt ze zich niet goed.
Het zweet breekt haar uit, ze is heel misselijk en ze fietst naar huis waar ze haar bed induikt. Ze voelt zich ellendig en moet veel overgeven. Na een moeilijke week gaat ze toch door omdat ze er voor haar gezin wil zijn.

Een paar weken later gaat ze met haar moeder en de kinderen een paar dagen weg want het is een drukke periode geweest. Maar dan gaat het weer mis! Donderdag 5 mei 2022 een dag die ze niet meer vergeet. Onderweg naar het zwembad krijgt ze dezelfde symptomen als een paar weken daarvoor. Ze gaat terug naar het vakantiehuisje en een hele middag en nacht gaan voorbij. De dienstdoende huisarts die gebeld is denkt  aan paniekaanval. Maar niet gerust over de over de situatie, belt de moeder van Linda de volgende dag toch haar eigen huisarts. Deze verwijst haar naar een arts in de buurt en vanaf dan gaat alles snel en verschijnt al spoedig de ambulance.

In het ziekenhuis bleek Linda 2 hartinfarcten te hebben gehad als gevolg van een scheur in haar kransslagader (SCAD)

In het ziekenhuis zijn de bloeduitslagen niet goed en krijgt ze direct een katheterisatie.
Daaruit blijkt dat ze maar liefst twee hartinfarcten heeft gehad vanwege SCAD (Spontaneous Coronary Artery Dissection). Een scheur in de kransslagaders. Uiteindelijk ligt Linda een week in het ziekenhuis en herstelt daarna 5 weken bij haar ouders.

Ze neemt de huisarts niets kwalijk maar bij eerder ingrijpen was er misschien geen restschade geweest. Ze heeft nu nog maar een pompfunctie van 40%. Vanuit het ziekenhuis heeft Linda goede begeleiding gehad. Haar ervaringen wat betreft het hartrevalidatietraject en het contact met de ergotherapeut en het maatschappelijk werk verliepen prettig.
Wel lopen er nog vervolgonderzoeken of uit te zoeken of het inderdaad een scad is geweest, een erfelijke cholesterol afwijking of toch een gebroken hart syndroom (Takotsubo-syndroom) de oorzaak is geweest. Binnenkort heeft ze een second opinion bij een cardioloog die specialist is op het gebied van het vrouwenhart. Ze hoopt daar meer info en duidelijkheid te krijgen.

Naast de medicatie richt Linda zich ook op herstel van het evenwicht in haar lichaam door yoga en meditatie. Ze blijft strijdbaar. Op dit moment lukt werken nog niet maar gelukkig heeft haar werkgever veel begrip.

Wat wil Linda andere vrouwen graag meegeven?

Linda’s hartenkreet naar andere vrouwen is om heel kritisch te luisteren naar signalen van het lichaam! Niet alles is stress!! En ga liever een keer te vaak naar de huisarts dan niet.
Je bent mooi en uniek…dus ben zuinig en lief op jezelf!

Dankbaar voor de steun van man en kinderen

Haar man Arnoud en haar beide dochters zijn een enorme steun en de impact op het gezin is enorm. Het is een heftige en emotionele periode geweest. Arnoud is naast zijn werk ook een beetje mantelzorger en  de twee meiden zijn heel zorgzaam. Linda is ze heel dankbaar. Samen zijn ze sterk en ze hopen nog heel lang van elkaar te genieten!
Linda heeft een 2e kans gekregen en die pakt ze met beide handen aan. Niet meer geleefd wórden maar leven! Voorzichtig durft ze weer vooruit te kijken.

Interview door:  Tanja Schols

Benieuwd naar de ervaringsverhalen van andere vrouwen met een hart -of vaatziekte ? Lees ze hier

Share this post

Upcoming Events