Met deze trucjes kan je soms zelf een hartritmestoornis stoppen

Hartritmestoornissen

Ze zijn er in diverse vormen en de ene variant is gevaarlijker dan de ander.
Maar ongeacht het type stoornis… ze voelen allen alles behalve fijn aan!
Het bonkende en onrustige gevoel kan ook erg angstig zijn.
Het hart dat letterlijk hapert of op hol slaat.

Maar wist je dat je met een paar trucjes er soms voor kan zorgen dat het hartritme weer rustig wordt bij een beginnende aanval? Meestal helpen ze het het beste wanneer je hartritmestoornis net begint om je hartritme omlaag te brengen.

Toen ik met mijn 5-uur durende ventriculaire tachycardie op de SEH kwam leerde een verpleegkundige mij dit. Na 11 jaar als hartpatiënt kwam ik hier pas achter!
Helaas hadden ze in die situatie bij mij geen resultaat en was er een cardioversie voor nodig om de boel weer onder controle te krijgen, maar ik doe de trucjes nu wel wanneer ik de ritmestoornissen weer op voel komen en vaak wordt het hart er daarna gelukkig inderdaad weer rustiger van!

Wat kan je proberen:

  • Adem diep in en blaas met flinke kracht langzaam je adem uit op de rug van je hand of onderarm
  • Hard door rietje blazen, bellen blazen, in een glas water
  • Ga op je rug op bed, de bank of desnoods de grond liggen en doe je benen omhoog (zo ver als je kan richting je hoofd)
  • ‍ De 4-7-8 ademhalingsoefening kan ook je hartritme vertragen. Adem in 4 seconden diep in, houdt de adem 7 seconden vast en blaas langzaam in 8 seconden uit en herhaal dit een paar keer. (dit is trouwens ook een heel goed trucje wanneer je niet in slaap kan komen)

Het is belangrijk dat je kracht zet of hard perst. Bij mij werken deze trucjes inderdaad vaak wanneer het er weer inschiet. ⚡️ Hopelijk heb jij er ook voordeel bij!

zelf een beginnende hartritmestoornis verhelpen

Share this post