Samenvatting
    Voeg een kop toe om te beginnen met het genereren van de inhoudsopgave

    Met deze trucjes kan je soms zelf een hartritmestoornis stoppen

    Hartritmestoornissen

    Ze zijn er in diverse vormen en de ene variant is gevaarlijker dan de ander.
    Maar ongeacht het type stoornis… ze voelen allen alles behalve fijn aan!
    Het bonkende en onrustige gevoel kan ook erg angstig zijn.
    Het hart dat letterlijk hapert of op hol slaat.

    Maar wist je dat je met een paar trucjes er soms voor kan zorgen dat het hartritme weer rustig wordt bij een beginnende aanval? Meestal helpen ze het het beste wanneer je hartritmestoornis net begint om je hartritme omlaag te brengen.

    Toen ik met mijn 5-uur durende ventriculaire tachycardie op de SEH kwam leerde een verpleegkundige mij dit. Na 11 jaar als hartpatiënt kwam ik hier pas achter!
    Helaas hadden ze in die situatie bij mij geen resultaat en was er een cardioversie voor nodig om de boel weer onder controle te krijgen, maar ik doe de trucjes nu wel wanneer ik de ritmestoornissen weer op voel komen en vaak wordt het hart er daarna gelukkig inderdaad weer rustiger van!

    Wat kan je proberen:

    • Adem diep in en blaas met flinke kracht langzaam je adem uit op de rug van je hand of onderarm
    • Hard door rietje blazen, bellen blazen, in een glas water
    • Ga op je rug op bed, de bank of desnoods de grond liggen en doe je benen omhoog (zo ver als je kan richting je hoofd)
    • ‍ De 4-7-8 ademhalingsoefening kan ook je hartritme vertragen. Adem in 4 seconden diep in, houdt de adem 7 seconden vast en blaas langzaam in 8 seconden uit en herhaal dit een paar keer. (dit is trouwens ook een heel goed trucje wanneer je niet in slaap kan komen)

    Het is belangrijk dat je kracht zet of hard perst. Bij mij werken deze trucjes inderdaad vaak wanneer het er weer inschiet. ⚡️ Hopelijk heb jij er ook voordeel bij!

     

    Veelgestelde Vragen

    Wat zijn hartritmestoornissen?

    Hartritmestoornissen zijn afwijkingen in het normale ritme van het hart. Dit kan betekenen dat het hart te snel, te langzaam of onregelmatig klopt. Veelvoorkomende vormen zijn boezemfibrilleren, extrasystolen en ventrikeltachycardie.

    Symptomen kunnen variëren, maar veel mensen ervaren hartkloppingen, duizeligheid, vermoeidheid, kortademigheid of zelfs flauwvallen. Soms zijn er echter geen duidelijke klachten.

    Niet alle hartritmestoornissen zijn levensbedreigend. Sommige zijn onschuldig, terwijl andere, zoals ventrikelfibrilleren, ernstige gevolgen kunnen hebben. Overleg altijd met je arts bij klachten.

    Zorg voor een gezonde levensstijl door stress te vermijden, voldoende te bewegen, een gezond dieet te volgen en op je alcohol- en cafeïne-inname te letten.

    Voeding heeft een grote invloed. Kalium, magnesium en omega-3 vetzuren kunnen bijvoorbeeld helpen om je hart gezond te houden. Bezoek onze website voor hartvriendelijke recepten.

    Ja, stress kan een trigger zijn voor hartritmestoornissen. Het is belangrijk om stress te leren beheersen door bijvoorbeeld mindfulness, ademhalingsoefeningen of yoga.

    Blijf rustig en probeer ademhalingsoefeningen. Als de klachten aanhouden of gepaard gaan met duizeligheid of pijn op de borst, neem dan direct contact op met een arts.

    Matige lichaamsbeweging kan gunstig zijn, omdat het de conditie van je hart verbetert. Vermijd echter intensieve inspanning zonder medisch advies.

    Dat hangt af van de ernst en het type hartritmestoornis. Veelgebruikte medicijnen zijn bètablokkers, anti-aritmica of bloedverdunners. Overleg met je cardioloog voor een persoonlijk plan.

    Houd een dagboek bij van je klachten, let op je triggers, zoals cafeïne of stress, en zorg voor een regelmatig slaappatroon. Onze kennisbank biedt meer inzichten en hulpmiddelen.

    De prognose varieert sterk per persoon en type ritmestoornis. Met de juiste behandeling en aanpassingen in levensstijl kunnen veel mensen goed leven met hun aandoening.

    Praat mee in onze forums

    Privé

    Je hebt geen toestemming om dit forum te bekijken.

    Word lid van onze groepen

    Bekijk alle groepen die Hart zijn

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen

    Bekijken van 1 – 10 van 10 groepen