Het aantal hartinfarcten onder jonge vrouwen neemt toe! En dit zijn de meest voorkomende oorzaken
Waar het aantal hartinfarcten bij vrouwen boven de 50 jaar geleidelijk steeds iets meer afneemt, stijgt juist het aantal hartaanvallen andere jongere vrouwen (tussen 35-54 jaar)
Uit een recent *onderzoek geleid door Yale en op 3 mei 2022 gepubliceerd is in JAMA Network Open, blijkt dat de hartinfarcten bij jonge vrouwen veelal veroorzaakt worden door specifieke risicofactoren. Factoren die anders zijn dan bij (jonge) mannen.
Wat veroorzaakt de hartaanvallen bij jonge vrouwen?
Hartinfarcten bij vrouwen worden in ruim 50% van de gevallen gepresenteerd met vrouw-specifieke symptomen. Symptomen die vaak anders zijn dan bij mannen. Dit is de reden dat veel hartinfarcten, nog steeds, vaak gemist worden waardoor vrouwen overlijden of veel kwaliteit van leven moeten inleveren, wanneer ze het wel overleefd hebben. Hier komt gelukkig steeds meer kennis over en aandacht voor waardoor het aantal vrouwen dat overlijdt geleidelijk steeds iets meer afneemt.
Maar waar voorheen de meeste hartinfarcten voorkwamen bij vrouwen rondom de overgang, laten recente onderzoeken zien dat het aantal infarcten onder jonge vrouwen juist steeds meer toeneemt!
In de Verenigde Staten zijn in 3 van de 10 hartaanvallen de vrouwen jonger dan 50 jaar! Vermoedelijk zal deze trend zich ook in Nederland en Europa gaan aandienen. Uit het onderzoek blijkt dat jonge vrouwen die een hartinfarct krijgen vaak typische risicofactoren hebben.
Uit de studie blijken deze factoren het risico op een hartinfarct bij jonge vrouwen verhogen
- diabetes (de grootste risicofactor)
- depressie
- hoge bloeddruk
- roken
- familiegeschiedenis met hart en vaatziekten
- een laag inkomen/armoede
- hoog cholesterol
Bij jongere mannen zijn roken en familiegeschiedenis (erfelijkheid) de belangrijkste factoren.
Bijkomende factoren of een combinatie van factoren:
- Ongezond voedingspatroon
- Overgewicht
- Te weinig beweging
- Hormoongeneesmiddelen/ therapieën, zoals de anticonceptiepil en geneesmiddelen de de klachten van de overgang verminderen
- Chronische stress
- overmatig alcoholgebruik
De anticonceptiepil/ de pil is minder onschuldig dan het lijkt! En dit geldt ook voor andere hormoongeneesmiddelen
Veel (jonge) vrouwen gebruiken een anticonceptiepil. Maar wat veel vrouwen niet weten is dat deze de kans op een bloedstolsel en de bloeddruk kan verhogen.
Het risico is extra groot als je al een te hoge bloeddruk hebt of hebt gehad. Of wanneer je een stollingsprobleem hebt.
Het is veiliger om voor een ander voorbehoedsmiddel dan de pil te kiezen. Hiermee verlaag je het risico op hartproblemen al aanzienlijk.
Ook vrouwen die hormonen innemen om de overgangsklachten te verlichten zoals oestrogeen en progesteron lopen een hoger risico op hart en vaatziekten en borstkanker.
Wat kan je zelf doen om de kans op een hartinfarct te verminderen?
De epidemie die obesitas heet!
Overgewicht en obesitas neemt alleen maar meer en meer toe. Ruim de helft van de Nederlanders heeft een overgewicht. En dit aantal groeit gestaag! De moderne tijd is een grote vijand voor onze gezondheid geworden. We eten te veel en te slecht. Klant en klaar gerechten, junkfood en andere gemaksproducten zitten vaak vol met verzadigde vetten en grote hoeveelheden suiker en zout. We vervetten letterlijk onze aders van binnen! En de kans op hart en vaatproblemen ligt daardoor op de loer.
Door te zorgen voor een gezond gewicht verklein je de kans hierop al aanzienlijk. Lukt het jezelf niet om af te vallen? Schakel er dan hulp bij in. Maak het bespreekbaar bij je huisarts en vraag om een verwijzing naar een diëtiste of neem deel aan een GLI programma (gecombineerde leefstijlinterventie) Deze worden vergoedt door je zorgverzekering.
Check regelmatig je bloeddruk en de cholesterolwaarde (ook vóór je 40e jaar)
Juist omdat vrouwen steeds jonger al een hartinfarct krijgen is het belangrijk om regelmatig je getallen te checken. Het huidige advies is omdat te doen vanaf 40 jaar, maar het zou, mijns inziens, beter zijn om dit al eerder regelmatig te laten checken. Zowel een hoge bloeddruk als een te hoog cholesterol geven vaak geen voelbare symptomen. Maar kunnen ongemerkt heel veel schade aanrichten aan je bloedvaten. Ze worden ook wel sluipmoordenaars genoemd en dit is niet voor niks!
Een tip is om zelf een bloeddrukmeter aan te schaffen en thuis regelmatig even een check te doen. Dit is praktisch gezien handiger en minder tijdrovend dan dat je er regelmatig voor naar. de huisarts moet. ( die je daarmee ook ontlast nu er zoveel druk op de zorg ligt) Overleg met je huisarts om bijvoorbeeld jaarlijks even je cholesterol en bloedsuiker te laten prikken om onaangename verassingen voor te zijn.
Komen hart en vaatziekten in je familie voor? Met behulp van een bloedtest kunnen veel voorkomende erfelijke afwijkingen onderzocht of uitgesloten worden
Een grote risicofactor op hart en vaatziekten (zowel bij vrouwen als mannen) is een erfelijke aanleg. Komen in jouw directe familie hart en vaatproblemen voor of is een van je ouders of broer of zus voor het 60e jaar overleden aan hartproblemen? Dan is het goed te onderzoeken en /of uit te sluiten of jij extra risico loopt op het ontwikkelen van een hart of vaatziekte. Bepaalde eiwitten in het bloed kunnen dit aantonen. Je wordt vanaf dat moment goed gecontroleerd en eventueel behandeld met medicijnen zoals cholesterolverlagers. Familiaire Hypercholesterolemie (FH) bijvoorbeeld is een veel voorkomende erfelijke aandoening.
Eet gezond, beweeg en slaap voldoende, stop met roken en drink met mate alcohol.
Een gezond eetpatroon en genoeg beweging en nachtrust zijn essentieel voor je gezondheid. Hiermee kan je zelf al heel veel doen om jouw hartgezondheid te vergroten. Het Mediterrane eetpatroon is bewezen goed voor je hart. Lees er hier meer over: een hartgezond-eetpatroon
Omgaan met stress
Stress is meer alleen een gemoedstoestand. Langdurige stress richt namelijk veel schade aan in je lichaam. Meer dan vaak wordt gedacht. Ook schade aan je hart en vaten.
Bij chronische stress is vaak het cortisol gehalte verhoogd wat zorgt voor een verhoogde bloedsuiker spiegel en een verhoogde bloeddruk. Stress is vaak de oorzaak voor diabetes, overgewicht, depressies en hart en vaataandoeningen. Probeer stress daarom zoveel mogelijk te verminderen. In mijn blog omgaan met stress vind je tips die je daarbij kunnen helpen.
Maak jezelf en jouw gezondheid een prioriteit!
Veel vrouwen cijferen zichzelf vaak weg. Ze zorgen al snel voor alles en iedereen en zetten zichzelf niet op de eerste plek als het gaat om zelfzorg. Ook stellen veel vrouwen een dokters bezoek uit. Maar ze realiseren zich meestal niet dat ze er ook niet voor het gezin, voor anderen kunnen zijn wanneer ze zélf ziek worden. Geef daarom meer prioriteit aan je eigen gezondheid. Want dat is de beste manier waarop je voor jezelf en jouw dierbaren kan zorgen!
*Yale studie: https://medicine.yale.edu/news-article/surprising-risk-factors-may-predict-heart-attacks-in-young-women/
Ben jij al lid van deze online Lifestyle Community voor Vrouwen met een Hart of Vaatziekte? Registreer je als lid en praat en deel mee in de leefstijlgroepen en forums. Maak contact met andere hartpatiënten en inspireer elkaar in het zo prettig mogelijk leven met een hart- of vaataandoening.