hart-in-shape-image-157

Bloedverdunners en Voeding

Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen.

Niet bij iedereen is bekend dat de werking van de bloedverdunners beïnvloed kan worden door sommige voedingsmiddelen en supplementen. Hieronder geven we een overzicht van deze interacties.

Voorkom ongewenste interacties met voeding

Als je bloedverdunners gebruikt, kunnen sommige voedingsmiddelen en supplementen invloed hebben op de werking van je medicatie. Vitamine K bijvoorbeeld, dat in groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool zit, kan de effectiviteit van de bloedverdunner verlagen. Dit betekent zeker niet dat je deze groenten helemaal moet vermijden, maar het is wel iets om op te letten. Ook kruiden zoals gember en kurkuma, die vaak worden geprezen vanwege hun gezondheidsvoordelen, kunnen de bloedstolling beïnvloeden en het risico op bloedingen verhogen. Iets vergelijkbaars geldt voor voedingssupplementen als visolie en vitamine E. Deze supplementen moet je daarom met mate gebruiken, en altijd in overleg met je arts. Zelfs alledaagse dingen zoals grapefruit of cranberry’s kunnen roet in het eten gooien doordat ze de manier waarop ze je medicatie afbreken veranderen. Dus terwijl gezonde voeding en supplementen een geweldige aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse eetpatroon, is het bij het gebruik van antistollingsmiddelen essentieel om goed op te letten wat je binnenkrijgt wat je eet.

Hieronder staat een lijst van voedingsmiddelen en supplementen die je beter kunt minderen of zoveel mogelijk vermijden als je bloedverdunners gebruikt.

Voedingsmiddelen

Groene bladgroenten (rijk aan vitamine K)

  • Spinazie
  • Boerenkool
  • Broccoli
  • Spruitjes

Kruiden en specerijen

  • Gember
  • Kurkuma
  • Knoflook (in grote hoeveelheden)

Vruchten en sappen

  • Grapefruit en grapefruitsap
  • Cranberrysap (in grote hoeveelheden)

Sojaproducten

  • Sojabonen
  • Sojaboonolie

Kruidenthee

Ook hier kunnen kruiden of specerijen in zitten die de werking van de medicijnen kunnen beïnvloeden.

Alcohol

Beperk alcoholconsumptie, omdat dit de werking van bloedverdunners kan beïnvloeden en het risico op bloedingen kan verhogen.

Supplementen en vitamines

Vitamine K-supplementen

Deze kunnen de effectiviteit van bloedverdunners verminderen.

Visolie/Omega-3 vetzuren

Deze kunnen de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen.

Vitamine E-supplementen

Hoge doses kunnen de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen.

Ginkgo biloba

Kan de bloedstolling vertragen en het risico op bloedingen verhogen.

Sint-Janskruid

Kan de werking van bloedverdunners verminderen en hun effectiviteit verminderen.

Co-enzym Q10

Kan de werking van bloedverdunners verminderen en de bloedstolling beïnvloeden.

Tips

  • Door bovenstaande voedingsmiddelen en supplementen te minderen of te vermijden, houd je de werking van je bloedverdunners zo effectief en veilig mogelijk.
  • Koop je supplementen? Kijk dan altijd goed op het etiket of er één van bovengenoemde ingrediënten of vitamines in zit. Voor vitamine K geldt dat je dit moet vermijden. Maar bijvoorbeeld omega 3 en vitamine D mag je wel gebruiken, maar in overleg en met mate. Bij deze supplementen is het belangrijk om te kijken of ze niet hoger zijn dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid).
  • Twijfel je of jouw supplementen veilig kunt gebruiken? Raadpleeg dan je arts of verpleegkundig specialist (neem bijvoorbeeld je potje met etiket mee naar een consult). Ook voordat je grote veranderingen in je dieet of supplementen doorvoert is het verstandig dit even af te stemmen met jouw zorgverlener.

Tekst:

Maxine Bosman / voedingsdeskundige en ervaringsdeskundige, Hart in Shape

Annemiek Hutten / tekstschrijver en ervaringsdeskundige, Het Vrouwenhart Spreekt

Bloedverdunners en Voeding - Veelgestelde Vragen

Praat mee in onze forums

Hart in Shape Forums Hartklachten bij Vrouwen

Viewing 1 – 5 of 5 discussions

U moet ingelogd zijn om nieuwe vragen te stellen.

Populaire Posts

Bloedverdunners en Voeding

Veel hartpatiënten gebruiken antistollingsmiddelen om de kans hart- of herseninfart te verminderen. We gebruiken hier de term ‘bloedverdunners’, omdat die meer bekend is. Al is deze term eigenlijk onjuist, omdat bloedverdunners het bloed niet dunner maken, maar de kans op een bloedstolsel verminderen. Niet bij iedereen is bekend dat de

Lees verder »

Leven met bloedverdunners

Blauwe plekken, kleine wondjes die maar blijven bloeden en op je voeding letten. Veel hartpatiënten zullen het herkennen; het zijn bijwerkingen van antistollingsmedicijnen, ook wel bloedverdunners genoemd. Goed dat ze er zijn, want ze beschermen tegen stolsels in het bloed. Maar bijwerkingen leveren soms bizarre of vervelende situaties op. En

Lees verder »
Viewing 1 – 10 of 10 discussions

FAQ - Bloedverdunners en Voeding

Populaire Recepten

Falafel met een vleugje citroen

Falafel met een vleugje citroen

Falafel met een Vleugje Citroen Op zoek naar een hartvriendelijk en gezond recept? Deze smaakvolle falafel met een vleugje citroen is niet alleen heerlijk, maar ...
Bekijk Recept →
Falafel met zoete aardappel in de airfryer

Falafel met zoete aardappel in de airfryer

Falafel met Zoete Aardappel in de Airfryer Ben je op zoek naar een smakelijk en hartvriendelijk recept dat past binnen een gezonde levensstijl? Deze falafel ...
Bekijk Recept →
Zalm met knoflook en gegrilde groenten

Zalm met knoflook en gegrilde groenten

Zalm met Knoflook en Gegrilde Groenten: Hartvriendelijk Recept Welkom bij dit heerlijke en hartvriendelijke recept voor Zalm met Knoflook en Gegrilde Groenten. Dit gerecht is ...
Bekijk Recept →

Word lid van onze groepen

Viewing all groups that are Hart

Viewing 1 – 7 of 7 groups

Viewing 1 – 7 of 7 groups